Luchtvochtigheid (Parket)

Hout is een natuurproduct. Door de poreuze structuur van hout reageert een plank op grote veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid.

Buiten het normale onderhoud van uw vloer is het ook erg belangrijk dat u de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid (RV), in de ruimte waarin de houten vloer ligt, regelmatig controleert. De luchtvochtigheid moet u controleren met behulp van een zgn. hygrometer.

Een hygrometer heeft een schaalverdeling welke meestal in 3 delen is verdeeld, te weten:

  • Tussen 0% en 55%,
  • Tussen 55% en 65%,
  • Tussen 65% en 100%.

De luchtvochtigheid is te laag

Als de wijzer van de hygrometer tussen 0% en 55% staat, betekent dat, dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte te laag is.

De houten vloer zal het aanwezige vocht dat nog in het hout zit, laten verdampen, met als gevolg dat de planken kunnen gaan krimpen. De kans op zichtbare naden en kieren neemt toe. Om dit verschijnsel tegen te gaan is het aan te raden de luchtvochtigheid op korte termijn omhoog te brengen. Dit kan u doen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger.

In de winterperiode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de (te) lage kant. Voor zo’n lange droge periode is het beter om een luchtbevochtiger aan te schaffen; een apparaat dat de luchtvochtigheid op peil houdt doordat het water verdampt.

De luchtvochtigheid is goed

Als de wijzer van de hygrometer tussen 55% en 65% staat, betekent dat, dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte vrij goed op peil is.

Het op peil houden van de luchtvochtigheid is niet alleen goed voor uw vloer, maar ook voor al uw meubelen en niet te vergeten – voor uw eigen gezondheid.

De meest ideale waarde ligt tussen de 55% en 65% en een temperatuur van 20°C. De houten vloer zal niet of nauwelijks werken omdat dit een “gunstig klimaat” is.

De luchtvochtigheid is te hoog

Als de wijzer van de hygrometer tussen 65% en 100% staat, betekent dat, dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte aan de te hoge kant is.

De houten vloer zal de vochtige lucht absorberen met als gevolg dat de planken kunnen gaan uitzetten. Omdat de vloer nooit tegen de muren aan wordt gelegd, zullen de houten delen deze voeg kunnen benutten om uit te zetten. Als de hoge luchtvochtigheid niet op korte termijn afneemt dan kan zelfs de ruimte tussen de vloer en de muur te klein zijn. De vloer komt onder spanning te staan, waardoor de delen iets hol kunnen gaan staan, en in het ergste geval kan hij tussen de muren bol komen te staan.

Om dit verschijnsel tegen te gaan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid snel naar beneden wordt gebracht. Goed ventileren (warme, vochtige lucht afvoeren) kan het percentage naar beneden krijgen.

In de zomerperiode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de (te) hoge kant. Zo hebben bijvoorbeeld air-conditioning of een luchtontvochtiger – een apparaat dat vocht uit de lucht onttrekt, een positief resultaat.

Tot slot nog enkele tips:

  • Plaats de hygrometer het liefst in het midden van de kamer (dus niet bij het raam, in de felle zon, of bij de keuken: dit i.v.m. het verdampen van water bij het koken) maar bij voorkeur in de buurt van de thermostaat.
  • Een hygrometer is een vrij nauwkeurig meetinstrument. Het is wel noodzakelijk dat u deze éénmaal per jaar laat ijken.
  • Het opvolgen van deze adviezen houdt NIET in dat de vloer, niet, enigszins of nooit (meer) kan gaan werken. De hygrometer is niet meer dan een hulpmiddel. Het geeft alleen aan welke aktie uzelf moet ondernemen.
  • Leg de houten vloer zeker 8 mm rondom van de muur zodat het hout wanneer nodig kan uitzetten.

Kruipruimtes

Indien uw woning is voorzien van een kruipruimte is het absoluut noodzakelijk dat eventuele aanwezige ventilatieroosters geopend zijn en blijven. De roosters dienen aan beide zijden van het huis aanwezig te zijn om de juiste ventilatiestroom te garanderen!!!

Indien deze roosters niet aanwezig zijn of verstopt zijn kunnen de gevolgen voor uw parketvloer zeer nadelig zijn.

De parketvloer zal hierdoor extra vocht opnemen, waardoor de vloer extreem zal gaan uitzetten en zelfs bol kan komen te staan.