De verschillende parkettypes

Parket is geselecteerd hout, dat door een speciale wijze van drogen, door schuren en oppervlaktebehandeling (impregneren, lakken, oliën of in de was zetten) een slijtvast, min of meer glanzend oppervlak heeft verkregen. Als uw voorkeur uitgaat naar een vloer die zich grondig onderscheidt van conventionele vloerbedekking, dan is uw keuze eenvoudig: een parketvloer!

Parketvloeren, plankenvloeren en houten vloerbedekkingen zijn harde vloerbedekkingen voor binnentoepassing die bestaan uit houten vloerdelen in massieve vorm of samengestelde vorm op basis van hout.

Een vloer is parket als de massief houten slijtlaag groter is dan 2,5 mm. Indien kleiner dan deze spreken wij van een houten vloerbedekking of fineerhout. Indien de toplaag niet uit hout bestaat spreken wij niet over parket.

Vloerbedekkingen waarvan de slijtlaag niet uit hout bestaat, terwijl de onderlagen eventueel wel uit houtachtige materialen bestaan (vb MDF/HDF) zijn bijvoorbeeld de laminaatvloeren (ook wel verkeerdelijk gestratifieerd of gelamineerd parket genoemd), m.a.w. laminaatparket bestaat niet. Het is ofwel een kunststof laminaat of een parketvloer.

Parketvloeren

1.1. De massieve parketvloer

Dit zijn parketvloeren waarvan de planken of elementen uit een enkele laag hout en een enkele houtsoort bestaan en waarbij de slijtlaag minimaal 6 mm bedraagt op het ogenblik van de plaatsing.
Hiertoe behoren o.a. plankenvloeren, mozaikparket, parketvloer met tand en groef, en traditionele parket.

1.1.1. Planché

Dit zijn massieve houten vloeren bestaande uit planken, voorzien van tand en groef (2 of 4-zijdig). De planken hebben een dikte van 18 tot 40 mm en variabele of vaste lengtes en breedtes. Deze kunnen op een balkenlaag genageld worden of verlijmd worden op de ondergrond. Alhoewel het eerder af te raden is, wordt deze vloer ook wel zwevend gelegd.
De meeste types worden brut geplaatst en dienen nog geschuurd en afgewerkt te worden.
Een plankenvloer (of planché) werd vroeger vaak als ondervloer gebruikt voor parketvloer omdat er nog geen multiplex bestonden, waardoor deze elkaar stabiliseerden. De meest gebruikte houtsoorten bij planché vloeren zijn: grenen, vuren, lariks, pitch-pine, enz.. (kortom alle naaldhoutsoorten).

1.1.2. Mozaiekparket

De massieve mozaïek parketvloeren zijn opgebouwd uit lamellen van 6 tot 10 mm dik (meestal 8 mm) en worden volgens een bepaald motief gerangschikt. Het meest bekende hierin is het dambord. Deze kleine lamellen worden samengevoegd tot panelen en samengehouden aan de onderzijde door middel van nylonnetjes of papier. Deze wordt steeds vol verlijmd op de ondervloer, en ter plaatse geschuurd en afgewerkt.
De verschillende vormen geven ieder mozaiekparket een typisch decoratief uitzicht. Ook een diagonale plaatsing kan een variante zijn. De verschillende vormen zijn de bekende dambord, engelsvorm, evenwijdig of parallel, kleine dubbele visgraat, vlechtmotief, lamel op kant, castel, cabochon, kopshout, enz..

1.1.3. Traditionele parket

Deze massieve parketvloeren bestaan uit stroken zonder tand en groef, met een dikte van 6 tot 14 mm (in België meestal 10mm.) Deze parketvloeren zijn niet zelfdragend. Ze worden dus (indien het element niet groter is dan 25x5 mm) rechtstreeks verlijmd op de ondervloer, of bij grotere afmetingen worden deze lamellen gelijmd en genageld op een onderparket. Deze onderparket kan bestaan uit een mozaiekparket, OSB plaat, enz .
Door de constructie van ondervloer en parket bekomt men een uiterst stabiel systeem welke de krimp van de lamellen beperkt, wat de egaalheid van deze vloeren ten goede komt.
Deze traditionele parketvloer heeft mede door zijn aloude toepassing bewezen de beste en meest stabiele parketvloer te zijn op gebied van bredere delen.
Gezien de uitgebreide mogelijkheid (tot verschillende motieven en boorden, houtsoorten, plaatsing op vele ondergronden, vele afwerkingmogelijkheden) kan dit type parket in alle woonkamers gebruikt worden (van klassiek, modern, rustiek tot retro, alles kan)

 

De parketvormen in dit type van parket zijn onbeperkt. Eigenlijk kunnen alle mogelijke uitzichten op het systeem traditionele parket gemaakt worden.
Veelal wordt dit type van parket geassocieerd met de visgraat, dambord, Hongaarse punt, stijlpanelen (zoals Versaille, Malte, Kruisversaille, Empire, Loire, enz)
Maar dit parket kan ook het uitzicht hebben van een plankenvloer waarbij ook heel brede delen gebruikt worden van bijvoorbeeld planken van 20cm breed op 3m lang. Het voordeel van deze traditionele parket is dat de werking van deze bredere delen minder is dan van een tand en groef parket zonder onderparket.

 

1.1.4. Parketvloer met tand&groef, of plankenvloer

Deze massieve parketvloeren zijn rondom voorzien van tand groef en bestaan in diktes vanaf 10 tot 40 mm, met variabele of vaste lengtes en breedtes. De meeste types worden best op de ondervloer gelijmd. Afhankelijk van de dikte (minimum 20mm) kunnen deze ook op een roostering genageld worden. In mindere mate wordt deze vloer zwevend gelegd omwille van het nerveuze karakter van deze plaatsingsmethode.

De meest bekende vormen zijn hiervan de plankenvloeren in alle diktes en afmetingen.
De minder bekende vormen in tand en groef parket zijn o.a. visgraat, dambord, Hongaarse punt en Versailles. (Deze vormen vindt men eerder terug in het traditionele parket of lamparket omwille van de kwaliteit).

1.2. Meerlagige parketvloeren

Deze parketvloer is opgebouwd uit 2 of meerdere lagen hout op houtachtige materialen waarvan de slijtlaag (of toplaag) uit minimum 2,5 mm edel hout bestaat.
Meestal is dit 3, 4, 5, of 6 mm edel hout, dus voldoende voor een levenslang parket.
De stroken of panelen hebben steeds een tand en groef verbinding op de 4 zijden.
Deze kunnen in zowel onafgewerkte vorm (al dan niet voorgeschuurd) of afgewerkte vorm vanuit de fabriek verkregen worden.

De onderlaag kan opgebouwd zijn uit : gekruiste grenen onderlagen (in 1, 2 of meerdere lagen), MDF, vezelplaat, of berken/multiplex.

De toplaag kan uit een of meerdere delen samengesteld zijn.

Het voordeel van deze parketvloer is de eenvoudige en quasi stofvrije plaatsing van het product, de goede prijs/kwaliteitsverhouding en stabiliteit door de meerlagige samenstelling. Een ideale combinatie voor de doe-het-zelver, of voor een snelle plaatsing!

Deze parketvorm kan zwevend geplaatst worden, of vol verlijmd worden afhankelijk van het type en merk. Uiteraard zal u bij het belopen van een zwevend geplaatste vloer meer loopgeluiden horen dan bij een vol verlijmde vloer

Fineerparket

Deze vloerbedekking is op basis van hout waarvan de toplaag uit minder dan 2,5 mm massief edel hout bestaat. De onderlaag kan opgebouwd zijn uit MDF, vezelplaat of multiplex, e.a.
De stroken zijn in de onderlaag voorzien van tand en groef en zijn meestal afgewerkt vanuit de fabriek met vernislagen. De toplaag kan uit een 1, 2, of 3 strip bestaan afhankelijk van de fabrikant.
Het voordeel van fineerparket is de eenvoudige legmethode en het natuurlijk karakter t.o.v. laminaat. Deze vloer kan niet herschuurd maar wel gepolierd worden en met een aangepaste vernislaag afgewerkt worden waardoor de beperkte levensduur ook verlengd wordt.

Ons assortiment Parket