Parket & Plankvloeren - Relatieve luchtvochtigheid

Wat is de Relatieve Luchtvochtigheid?

De lucht om ons heen bevat waterdampen. De lucht kan op een bepaald moment en door verschillende factoren meer of minder water(dampen) bevatten. Koude lucht kan minder water bevatten - goed te zien bij koude ramen. Als warme lucht afkoelt treedt condensatie op.
Uw meubels, parket kortom alle houten elementen in u woning batten Relatieve luchtvochtigheid.
Zolang de relatieve luchtvochtigheid bij uw thuis, kantoor,... zich binnen de normale normen - tussen de 40% en 60% luchtvochtigheid – bevindt, is er spraken van een normale werking en treden er geen abnormale werking van het hout op. Door een te hoge luchtvochtigheid kan het vocht op genomen worden door het hout, het zal uitzetten, krom trekken en bol komen te staan. Daarentegen bij een te lage luchtvochtigheid zal het hout krimpen en kunnen er daardoor scheuren ontstaan of vastgelijmde delen los komen.

Grote Van werking

De gemiddelde luchtvochtigheid in onze streken varieert over het jaar genomen tussen de 40 en 60%. In de winter, bij langere vorst periodes, kan de luchtvochtigheid dalen naar 30% of zelfs lager. In de zomer, tijdens een uitzonderlijke lange regenperiode kan de relatieve luchtvochtigheid stijgen boven de 60%.
Om een idee te schetsen, bij een stijging of daling van de luchtvochtigheid bij een vloer van 6,00m breedte kan er een werking optreden van 72mm. Deze werking is afhankelijk van de plaatsingswijze van het parket bij een volverlijmde vloer is deze werking minder doordat de gelijmde delen deze werking opvangen.

Hoe meet ik de Relatieve Luchtvochtigheid?

U kunt de luchtvochtigheid eenvoudig meten met een zg. Hygrometer. U kunt een eenvoudige haarhygrometer gebruiken, maar die moet geregeld worden geijkt. Het beste gebruikt u een goede elektronische hygrometer.

Wat moet ik doen als de Relatieve Luchtvochtigheid te laag is?

Water(damp) aan de lucht toevoegen. Dat kan o.a. door bij het koken van water de afzuigkap af te zetten, na het douchen de deur van de badkamer op een kier te laten staan en door waterbakjes aan de verwarming te hangen. U moet echter bedenken dat om in de winter in een huiskamer met centrale verwarming de Relatieve Luchtvochtigheid op 50% te krijgen soms een halve liter water per uur worden toegevoegd. Het meest effectief is daarom het plaatsen van een luchtbevochtiger.

Principe luchtwasser + ionisatie

De aangezogen lucht wordt eerst geļoniseerd. Het stof en vuil kleeft aan de schijven. De schijven worden gewassen in een kiemvrij geļoniseerd waterbad.
Hierdoor wordt de lucht optimaal bevochtigd terug in de omgeving geblazen.
Er zijn geen filters of chemicaliėn nodig.

Wat moet ik doen als de Relatieve Luchtvochtigheid te hoog is?

Voorkom toevoeging van vocht aan de lucht. Gebruik de wasemkap, voer damp uit wasdroger en vaatwasser naar buiten af en zorg ook in het algemeen voor voldoende ventilatie. Omdat warme lucht meer water kan bevatten, heeft ook extra verwarmen zin. Als normale maatregelen niet helpen, kan de aanschaf van een mobiele airco of electrische luchtontvochtiger worden overwogen.

Is de Relatieve Luchtvochtigheid alleen van belang voor mijn parket?

Nee. Een gelijkmatige relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60% is ook van groot belang voor uzelf, uw gezinsleden en uw huisdieren en voor uw houten vloer. Ook kamerplanten zullen uw zorg voor een gelijkmatige luchtvochtigheid waarderen.